Blog

Včelí vosk na drevo

Ako sa používa prírodný včelí vosk na drevo?

Všimli ste si niekde pri návšteve stavebnín v regáli včelí vosk na drevo a chceli by ste vedieť, na čo sa používa? Radi vám predstavíme princíp použitia včelieho vosku v interiéri aj exteriéri, jeho výhody, ale aj spôsob aplikácie. Potrebujete na prípadné renovácie drevených plôch pomocou včelieho vosku pomoc odborníka, alebo to zvládnete aj sami? Všetko sa dočítate nižšie.

Včelí vosk na drevo

Včelí vosk na drevo je najčastejšie prípravok v podobe emulzie určený na ošetrenie a opravu všetkých drevených predmetov, ktoré vám prídu na myseľ – nábytok, starožitnosti, hudobné nástroje, hračky, dvere, podlahy a iné. Vosk chráni plochu, na ktorej je použitý, pred vodou a oderom a používa sa aj na lakovanie.

Prírodný vosk na drevo

Čistý prírodný včelí vosk na drevo je vyhľadávaný najmä preto, že spĺňa „BIO parametre“ a u mnohých výrobcov naozaj neobsahuje takmer žiadne ďalšie chemikálie. V dobe, kedy sa do popredia dostávajú domy z prírodných materiálov (slamené steny, hlinené omietky, drevené vybavenie) je akékoľvek použitie agresívnej chemikálie v takomto dome naozaj neprípustné. Existujú tak prírodné lepidlá na podlahu, EKO čistiace prostriedky na báze octu a sódy bikarbóny, ale práve aj včelí vosk, ktorý pri správnom použití slúži na vytmelenie praskliny, ale aj ako ochranná vrstva „laku“.

Oprava nábytku v interiéri

Medzi zákazníkmi je včelí vosk najčastejšie vyhľadávaný na opravu poškodeného nábytku – napríklad na poškriabaný drevený stôl, na odstránenie vytvoreného zárezu alebo odštiepenia na hrane nejakej drevenej dosky, ale aj na zabránenie zväčšovania takýchto jazvičiek na drevených predmetoch v domácnosti. Pri použití čistého včelieho vosku sa postihnuté miesto jemne obrúsi jemným brúsnym papierom (napríklad so zrnitosťou 3 000), roztavený vosk sa nanesie štetcom a po vytvrdnutí sa znova jemne prebrúsi (pokojne ešte jemnejším papierom).

Použitie vosku v exteriéri

V exteriéri odporúčame použiť práve spomínané emulzie na báze včelieho vosku, ktoré si môžete kúpiť v každých lepších stavebninách. Vonku máte vďaka prúdeniu vzduchu istotu, že sa nenadýchate žiadnych jedovatých výparov. Drevo stačí jednoducho prebrúsiť a následne naň naniesť spomínanú emulziu. Emulziou včelieho vosku sa ošetrujú napríklad plotové latky, ale aj tatranský profil

Výhody včelieho vosku na dreve

Narozdiel od klasického laku, včelí vosk a vrstva z neho vytvorená vám pri zmenách teplôt nepopraská. V princípe sa jemnej topí (no nemusíte sa báť, že by ste pri kontakte s drevom mali lepkavé ruky) a tým pádom je vrstva včelieho vosku stále jednotná. Včelí vosk slúži v dreve v podstate ako taká prírodná náhrada živice. Drevo, ktoré má prirodzene vysoký obsah živice, je tiež výborne chránené pred vlhkosťou a zahnívaním.

Súvisiace

J&J Profil