Blog

Ako vybrať drevo na krov na strechu?

Ako vybrať drevo na krov na strechu?

Rozhodli ste sa začať so stavbou krovu svojpomocne a neviete, aké drevo si naň vybrať? V článku sa vám pokúsime predstaviť tie najdôležitejšie vlastnosti dreva, ktoré by ste mali zohľadniť pri jeho kúpe a zamýšľanom použití na stavbu akéhokoľvek krovu. Ktorým stavebným prvkom sa pri stavbe krovu radšej vyhnúť?

Drevený krov

Ani v roku 2022 človek ešte neobjavil na stavbu krovu lepší materiál, ako je drevo. Iste, na niektorých moderných stavbách prevažne v zahraničí sa môžete stretnúť napríklad s krovom z hliníkových alebo oceľových profilov. Takéto riešenie je však oveľa drahšie a nemá v porovnaní s dreveným krovom žiadne výhody. Drevený krov je stále tým najpoužívanejším typom konštrukcie pri stavbe šikmých striech rodinných domov, chát, altánkov, záhradných chatiek a ďalších stavieb.

Krov na strechu domu

Ak nemáte vyštudovanú vysokú školu zameranú na stavebníctvo alebo sa neživíte ako stavbár s dlhoročnou skúsenosťou montáže strešných krovov na rodinné domy, na nejakú svojpomocnú stavbu rovno zabudnite. Existujú naozaj rôzne typy konštrukcie krovu – sochová, krokvová, hambálková, väznicová alebo aj väzníková. Len architekt dokáže správne vybrať typ krovu podľa tvaru a veľkosti projektovanej stavby. Avšak, každý, kto už v ruke držal kladivo a pílu by mal zvládnuť svojpomocne si postaviť napríklad malý záhradný altánok alebo prístrešok na drevo alebo auto. Krov sú vlastne hranoly (buď len  šikmé so spádom do jednej strany alebo spojené do tvaru klasickej Á-čkovej strechy), na ktoré sú z vrchnej časti primontované strešné laty, ktoré držia finálnu strešnú krytinu.

Vlhkosť dreva na krov

Drevo použité na strešný krov by malo mať určité percento vlhkosti. Neodporúča sa používať čerstvé drevo s vlhkosťou okolo 60 % (ktoré sa môže výrazne krútiť a praskať) ale ani úplne suché stavebné drevo, ktoré sa suší na približne 10-15 %. Ideálne je vraj drevo s vlhkosťou okolo 20 %, ktoré je už takmer vyzreté, no môže si ešte svojim spôsobom „sadnúť“. Ak sa rozhodnete použiť lepené BSH hranoly s vlhkosťou okolo 15 %, nemusíte sa báť pokrútenia. Sú vyrobené tak, aby ponúkli úplnú tvarovú stálosť a nepraskali.

Hrúbka hranolov a lát

V prípade krovu je vhodné aj menšie záhradné stavby radšej trochu predimenzovať. Medzi najpoužívanejšie strešné laty patria tie s rozmerom 30x50 alebo 40x60 mm. Aj tie užšie budú na unesenie plechovej krytiny, šindlu či škridiel plne postačovať. Čo sa týka krovov, v prípade menšej stavby sa nemusíte báť premrštenej ceny a pokojne si môžete vybrať aj hranoly s hrúbkou 15x15, ktoré na stavbe krásne vyniknú. V prípade BSH hranolov, ktoré sa vyznačujú vysokou pevnosťou môžete zvoliť aj menší rozmer. Rozostup medzi jednotlivými hranolmi sa spravidla udáva na 60 cm. Väčšina hranolov určených na krovy sa predáva ako hobľované drevo.

Druh dreva - aké drevo je najlepšie na krov?

Medzi najčastejšie používané druhy dreva na stavbu krovu patria jedľa, smrek a borovica. Môžete sa však pokojne stretnúť aj s dubovými hranolmi. Ihličnaté stromy majú v dreve vyšší podiel živice, čo v kombinácii s dostatočne prevetrávanou konštrukciou bez zvýšenej vlhkosti zabezpečí dlhú životnosť celej stavby. Strešné krovy odporúčame pred použitím sterilizovať, alebo aspoň impregnovať. Ak majú byť vystavené vrtochom počasia a UV žiareniu, odporúčame naniesť aj niekoľko vrstiev ochranného náteru.

Súvisiace

J&J Profil