Blog

Čo sú to BSH hranoly, ako sa vyrábajú a akú majú nosnosť?

Narazili ste pri výbere a nakupovaní materiálu na vašu záhradnú stavbu alebo drevostavbu na takzvané BSH hranoly a neviete, či si ich môžete objednať? Čo sú to tie BSH hranoly, kde sa používajú a aké majú vlastnosti? Existuje k nim nejaká iná alternatíva? Všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.

BSH hranoly

BSH hranoly sú drevené konštrukčné hranoly, ktoré sú lepené. Ide o hranoly s hrúbkou 4 cm, ktoré sa k sebe následne lepia živicou (a môžu mať teda výslednú hrúbku 8, 12, … cm). Tieto hranoly nájdete v ponuke obchodov najčastejšie v dvoch rôznych kvalitách – niektoré sa využívajú vyslovene ako konštrukčné prvky a nezáleží na ich vzhľade. Takzvané pohľadové hranoly však môžete využiť napríklad aj na stavbu priznaných drevených stropných trámov či stĺpov na terase pri zachovaní krásneho vzhľadu.

BSH hranoly a nosnosť

Drevené hranoly majú vysokú pevnosť a nosnosť, vďaka čomu sú predurčené pre stavbu náročných a namáhaných konštrukčných prvkov – pokojne aj krovov či nosných stien. Ich cena je mierne vyššia v porovnaní s inými typmi konštrukčných hranolov, avšak, ich kvalita (a napríklad aj vlastnosti, vďaka ktorým sa nebudú krútiť) ich predurčujú pre použitie všade tam, kde klasické drevené hranoly alebo KVH hranoly ťahajú za kratší koniec.

Výroba BSH hranolov

BSH hranoly sa dajú vyrobiť v podstate neobmedzenej dĺžke. Pri zlepení napríklad 5 kusov hranolov so spomínanou hrúbkou 4 cm a šírkou 20 cm získate jeden veľký a pevný hranol s rozmerom 20×20 cm, ktorý môžete použiť napríklad ako nosný stĺp. Na BSH hranoly sa však väčšinou čaká, pretože sa vyrábajú presne na mieru podľa potrieb zákazníka.

Porovnanie s KVH hranolmi

KVH hranoly sú vyrábané z kratších hranolov (napríklad s rozmerom 6×4, ktoré sa navzájom nadpájajú hrebeňovitým spojom. Ak si kúpite napríklad trojmetrový KVH hranol, môže byť vyrobený z dvoch kusov – jeden dvojmetrový a jeden metrový hranol. Hranoly bývajú skladom vo všetkých predajniach dreva a ich hlavnou výhodou je naozaj nízka cena so zachovaním slušnej kvality a pevnosti.  

Kedy si vybrať BSH a kedy KVH hranoly? 

BSH hranoly sú určené pre náročné a namáhané stavby. Ak potrebujete napríklad 6-metrový hranol k vytvoreniu priečky nad prístrešok pre dve autá, ktorý držia len stĺpy na jeho konci, použiť k tomu lepený KVH hranol by bola vyslovene hlúposť. Klasický drevený hranol z jedného kusu navyše nemusí byť dostatočne vysušený a pevný a môže časom začať pracovať. BSH hranol je vhodný práve na takéto použitie, keďže neexistuje limit v jeho dĺžke a je mimoriadne pevný. KVH hranoly sú skvelé na stavbu menších stavieb, kratších priečok, záhradných plotov, ale aj ako nosné stĺpy pre väčšie stavby.

Súvisiace

J&J Profil