Blog

Rustikálny – viete, čo tento výraz vlastne znamená?

Rustikálny – viete, čo tento výraz vlastne znamená?

Vidíte občas pri nejakom produkte informáciu, že je rustikálny a neviete, čo to vlastne znamená? V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili kompletné vysvetlenie tohto termínu. A čo vlastne znamená, keď je rustikálne drevo?

Čo znamená slovo „rustikálny“?

Veľa ľudí si myslí, že slovo rustikálny je synonymom pre slovo starodávny. Nie je to však pravda,  v skutočnosti je synonymom skôr pre slovo vidiecky. Presný výklad v slovníku cudzích slov vyzerá nejako takto: Rustikálny môže byť aj sedliacky, vidiecky, ľudový, hrubý, sedliacky prirodzený, neotesaný, vyplývajúci z jednoduchého dedinského života. Na vidieku sa najmä v minulosti všetky stavby, nástroje, a v podstate všetko vyrábalo tak, aby to nebolo v prvom rade pekné, ale hlavne funkčné a spoľahlivé. Mnohé povrchové úpravy boli vykonané len na hrubo alebo vôbec, v domoch ste mohli pokojne nájsť ručne robenú hlinenú omietku (len ťažko by ste hľadali rovné a hladké sadrokartónové povrchy) a na „lícovanie“ sa nedbalo tak, ako dnes. 

Rustikálne drevo

Moderný vzhľad dreva (napríklad nejaký dekor na laminátový nábytok alebo plávajúce podlahy, ale aj skutočné drevo), je hlavne bledý, bez výraznej kresby, dokonale hladký a všetky jednotlivé kúsky dreva k sebe dokonale pasujú. Ak by ste hľadali nejaké rustikálne drevo, mohli by ste ho hľadať na ranči napríklad v ohrade pre kone – hrubo opracované a nehobľované dosky alebo rovno guľatina, výrazná kresba, rôzna veľkosť (a vzájomná vzdialenosť) jednotlivých dielov a podobne. 

Získanie rustikálneho vzhľadu dreva

Ak si chcete napríklad na terase urobiť drevený obklad na stenu, nebudete kvôli tomu kupovať hrubé a neopracované drevené fošne len preto, aby vyzeral rustikálne. Môžete si kúpiť klasický tatranský profil, kde vám budú jednotlivé diely dokonale pasovať a povrchová úprava bude hladká. Ak chcete rustikálny vzhľad, môžete jednoducho nechať dosky vykartáčovať (čo spolu s následným náterom pomôže zvýrazniť kresbu). Ďalšou obľúbenou technikou získania hrubo opracovaného vzhľadu je opaľovanie dreva.

Kam sa hodí rustikálne drevo?

Myslíte si, že rustikálne drevo sa používa len pri rekonštrukcií vidieckych chalúpok? Omyl, dokonale sa hodí aj do moderných domov. Predstavte si betónovú kocku s bielou fasádou, antracitovou strechou a oknami, šedými prvkami, v interiéri tiež len samá biela podlaha, biela stena, sanita, nábytok, možno aj drevený obklad v bielej farbe s jemnou kresbou – všetko až sterilne čisté. Do toho sa dokonale hodí krásna tmavohnedá drevená rustikálna stena alebo masívny rustikálny konferenčný stôl, čo rozhodne nebude pôsobiť ako päsť na oko, práve naopak. Dokonale zvýrazní ten kontrast medzi čistým moderným minimalizmom a minulosťou, a zároveň vnesie do domu trochu života.

J&J Profil