Blog

Falošný drevený obklad – prečo túto možnosť zavrhnúť?

Falošný drevený obklad – prečo túto možnosť zavrhnúť?

Pri zariaďovaní alebo rekonštrukcii domácnosti sa človek stretne s obrovským množstvom rôznych materiálových riešení pre podlahy, steny, sanitu, ale aj samotnú konštrukciu jednotlivých stien. Vo svete obkladov (interiérových aj exteriérových) najviac dominuje keramika a klasické drevo. Naraziť však môžete aj na takzvaný falošný drevený obklad. Prečítajte si, prečo túto alternatívu vôbec neodporúčame.

Falošný drevený obklad

Falošný drevený obklad je naozaj falošný. Už pri prvom pohľade naň zistíte, že naozaj nejde o drevo, ale o nejaký plast či polymér. Ak vám nejde o estetickú, ale o funkčnú stránku, tak nech sa páči – takýto obklad nepotrebuje absolútne žiadnu starostlivosť. Avšak, plastové „drevo“, „kameň“ a ďalšie náhrady nikdy nebudú vyzerať tak, ako produkty z pravého materiálu.

Aj drevený obklad je vlastne „falošný“

Niekto by mohol namietať, že aj tatranský profil či zrubový obklad sú vlastne falošné. Majú totiž vyvolať dojem, že stena je skutočne drevená, respektíve, že je postavená z ozajstnej guľatiny ako pravý zrub. Konštrukcia pod dreveným obkladom pritom môže byť pokojne drevená, ale aj tehlová či betónová. Drevo v takomto prípade slúži najmä ako dekoračný (a trochu ako izolačný) prvok. Na rozdiel od plastových náhrad sa však správa naozaj ako drevo. 

Nevýhody umelých náhrad

V interiéri by ste veľa nevýhod (okrem nepekného vzhľadu) nenarátali. Čo však taký exteriérový drevený obklad? Keď naň začne v lete piecť Slnko, stretnete sa s dvomi hlavnými nevýhodami. Prvou budú zvuky neustáleho praskania (najmä pri nesprávnej montáži), za čo môže rozťahovanie a sťahovanie materiálu. Druhou a oveľa nepríjemnejšou nevýhodou je nepríjemný umelý zápach. Niektorí výrobcovia tvrdia, že ich produkt na Slnku cítiť nie je, no to sa tvrdí aj o gumových podlahách na športové ihriská a všetci dobre vieme, aká je pravda. 

Výhody poctivého dreva

Poctivé drevo nikdy nesmrdí, ale vonia. Vnútri, vonku, s olejom aj bez neho. Drevo je mimoriadne odolné a pri občasnej správnej starostlivosti vám vydrží obklad aj vonku po celý život. Drevo dodá každej miestnosti alebo terase hrejivý pocit. Je mimoriadne odolné aj proti mechanickému poškodeniu. Ak vám napríklad na drevoplastovú terasovú dosku spadne niečo ťažké a tvrdé, doska je vnútri dutá a praskne. Na drevených terasových doskách sa maximálne vytvorí malá ryha, ktorých je tam už od príchodu z lesa požehnane. Výrazne ich nepoškodí napríklad ani odletený uhlík na záhradnom grilovaní. 

A čo interiér a náhrady dreva?

V interiéri sú niektoré falošné drevené povrchy vo všeobecnosti akceptované a dokonca vyzerajú skvele. Keramická podlaha sa často vyrába práve v drevenom dekore a naše ide o trvácne a odolné riešenie, ktoré je vhodné napríklad pre podlahové kúrenie. 
Väčšina nedreveného nábytku z drevotriesky má laminátovú vrstvu s dekormi. Tieto dekory bývajú najčastejšie práve imitáciou dreva (ako napríklad obľúbený dub sonoma a desiatky ďalších). Takéto „falošné“ drevo skvele plní svoju funkciu, dobre vyzerá a je cenovo dostupné. Pri výbere obkladov alebo terasových dosiek však odporúčame staviť na poctivé drevo.

Súvisiace

J&J Profil