Blog

5 tipov na prípravky z domácnosti, s ktorými môžete natierať drevené prvky v záhrade

5 tipov na prípravky z domácnosti, s ktorými môžete natierať drevené prvky v záhrade

Potrebujete natrieť niečo v záhrade a nechce sa vám vyhadzovať desiatky eur na farbu, aby ste natreli niečo, čo možno o rok v tej záhrade už ani nebude stáť? Máme pre vás 5 tipov na prípravky, ktoré určite máte doma, no nenapadlo vás použiť ich na natieranie drevených konštrukcií.

Aké drevo môžeme natierať alternatívnymi prípravkami?

Nasledujúce tipy odporúčame použiť len na natieranie starších, v najlepšom prípade nepochôdznych konštrukcií. Môže ísť o staré chatky, altánky, drevárne, suché WC, ploty, ohrady, kuríny, prístrešky pre zvieratá, vtáčie búdky, lávky cez malé potôčiky, ale aj rôzne drevené dekorácie vo vašej záhrade alebo na chalupe. Keďže sa nikdy nedá odhadnúť výsledný odtieň a po aplikácii niektorých prípravkov zostane povrch lepkavý, tatranský profil na dome, terasové dosky na vašej novej terase alebo dlážkovicu v obývačke radšej natrite originálnymi prípravkami určenými na drevo.

Prepálený olej z kuchyne

Patríte medzi ľudí, ktorí v kuchyni často používajú rastlinný olej na smaženie rôznych jedál? Neviete, čo s množstvom použitého prepáleného oleja? V prvom rade je potrebné napísať, že ho môžete bezplatne odovzdať vo väčšine zberných dvorov na Slovensku alebo počas zberu triedeného odpadu, ktorý organizuje vaša obec. Použitý kuchynský olej sa dá odovzdať aj na niektorých benzínových pumpách. Ak ho však chcete použiť ešte raz máme pre vás alternatívu. Natrite si ním drevený plot alebo ohradu pre zvieratá a predĺžte ich životnosť. Nenatierajte s ním však napríklad terasové dosky, mohli by zostať lepkavé. 

Stará kozmetika

Staré detské olejčeky a iná mastná kozmetika má svoj dátum spotreby, ktorý sa všeobecne odporúča dodržiavať. Ak nimi však natriete dreváreň alebo kadibúdku, rozhodne im to neublíži. Olejček sa vsiakne do dreva a ochráni ho pred vetrom, dažďom, snehom a mrazom.

Motorový olej

Vymieňali ste na aute motorový olej? Ak má váš motor kapacitu napríklad 4,2 litra oleja, tak vám po výmene pravdepodobne ostalo 8 deci čistého, ktorý už zrejme nevyužijete a niekoľko litrov starého použitého oleja. Ak natriete drevo čistým, získa trochu žltý odtieň. Ak tým prepáleným, výrazne stmavne. Môžete ich pokojne aj zmiešať a experimentovať. Takýmto olejom môžete pokojne natrieť napríklad aj altánok, záhradnú chatku, alebo dokonca aj konštrukcie, ktoré sú v kontakte so zemou, a teda aj vyššou vlhkosťou.

Stužený tuk po pečení

Môže to znieť trochu cynicky, no kurín či vtáčiu búdku môžete pokojne z vonkajšej strany natrieť tukom po pečení mäsa. Plný pekáč výpeku sa často nedá žiadnym spôsobom použiť, do odtoku tento odpad dávať nesmiete a v komunálnom odpade priláka množstvo potkanov a iných škodcov. Nepatrí dokonca ani do kompostéra. Na drevo s ním! 

Univerzálny lak v spreji

Každý z nás má v pivnici, v garáži alebo v dielni minimálne jednu policu v regáli, ktorá je plná rôznych starých neminutých sprejov, lakov a iných prípravkov aj na drevo. Ak je vám ľúto vyhodiť ich, no naozaj už pre ne nenájdete žiadne využitie, predĺžte pomocou nich životnosť nejakej drevenej konštrukcie v záhrade.

J&J Profil