Blog

Takto vyčistíte terasu aj bez čističa terás

Takto vyčistíte terasu aj bez čističa terás

 Aj napriek tomu, že drevo je trvácny a odolný materiál, terasové dosky potrebujú aj nejakú starostlivosť. Kým k renovácii terasy je potrebné pristupovať až po niekoľkých rokoch používania v závislosti od jej opotrebenia (napríklad terasy, ktoré sú prestrešené, neprší na ne a ani na ne nepôsobí UV žiarenie vydržia bez renovácie aj viac ako 10 rokov), čisteniu terasy sa takmer určite nevyhnete. Ukážeme si, ako vyčistiť drevené terasové dosky bez ich poškodenia, bez čističov terás, ale aj bez špeciálnych prípravkov rýchlo a jednoducho.

Základné kroky k čistej terase

Predtým, než sa pustíme do samotného hĺbkového čistenia terasy, povieme si zopár slov aj o priebežnom udržiavaní čistoty na terasových doskách. K tým by ste sa mali chovať podobne, ako k podlahám v domácnosti. Keď niečo kvapne, hneď to utrieť, a ak sa na prestrešenú terasu vyleje väčšie množstvo vody, čím skôr ju vysušiť. Veľmi dobrým zvykom je terasu vždy pri domácom upratovaní povysávať, prípadne aspoň pozametať. V drážkach terasových dosiek a medzi samotnými doskami sa totiž usádza množstvo nečistôt a prachu, ktoré sa časom spoja a stvrdnú pôsobením vlhkosti, slnka či živice. Následne ich už metlička alebo vysávač z drážky nedostanú a je potrebné použiť dôkladnejšie čistenie. 

Čistenie terasových dosiek

Na čistenie terasových dosiek sa používajú špeciálne prístroje s rotačnými metličkami a zásobníkom vody, takzvané čističe terás. Stroj uvoľňuje malé množstvo vody, ktoré môže byť zmiešané aj so špeciálnym čistiacim prostriedkom. Tento systém sa používa na čistenie drevených, drevoplastových aj plastových terasových dosiek. Dá sa však veľmi ľahko nasimulovať. Na čistenie vám bude stačiť metla alebo kefa s pevnejšími štetinami. Terasu stačí mierne navlhčiť a následne jemne (bez tlačenia) vykefovať v smere drážok. Tretím krokom je vyutieranie terasy suchou handrou. Následne môžete terasu ešte raz pozametať alebo povysávať pre odstránenie posledných nečistôt, ktoré ste uvoľnili z drážok pomocou kefy. 

Čistenie drevenej terasy

Čistenie drevenej terasy má predsa len isté špecifiká. Na rozdiel od plastových dosiek je pri drevených terasových doskách nevhodné použiť väčšie množstvo vody. Vyhnite sa použitiu vysokotlakového čističa, ale aj kefy s príliš tvrdými štetinami, napríklad mosadznými. Dosky by ste mohli ľahko poškriabať, alebo z nich vysokým tlakom vody doslova vytlačiť olej. Boli by síce na pohľad čisté, no pravdepodobne by zostali aj po vysušení lepkavé. Hladké terasové dosky nie je potrebné ani kefovať, stačí ich umyť jemne navlhčenou handrou. Vrúbkované terasové dosky majú v drážkach často rôzne nečistoty, ktoré môžete opatrne vyškriabať nejakým ostrým, ideálne plastovým (nie kovovým) predmetom.

Ošetrovanie terasových dosiek

Očistené terasové dosky je vhodné ošetriť. Niektorí ľudia používajú aj prípravky – takzvané odšeďovače, ktoré zbavia terasové dosky nepekných sivých fľakov od pretrvávajúcej vlhkosti alebo UV žiarenia. Po každom hĺbkovom čistení odporúčame terasu ošetriť olejom na drevom, farbou na drevo alebo iným vami preferovaným prípravkom určeným na pochôdzne drevené plochy. Prípravok je potrebné nechať dôkladne vysušiť a terasu niekoľko hodín až dní nepoužívať. 

Kedy čistiť terasové dosky?

Terasové dosky odporúčame čistiť len v lete počas teplých a bezoblačných dní, prípadne počas dní so silným vetrom. Ak by ste aj omylom použili väčšie množstvo vody, slnko alebo vietor a teplé počasie prispejú k rýchlemu vysušeniu terasy, vďaka čomu dosky nenapučia a neskrútia sa. Ak sú dosky príliš znečistené alebo poškodené, je možné demontovať ich a celkovo zrenovovať. Tejto téme sa však budeme venovať v inom článku.

 

J&J Profil