Blog

drevené hranoly

Ako správne vybrať drevené hranoly?

Drevené hranoly tvoria základný stavebný prvok všetkých jednoduchých záhradných stavieb, ako sú ploty, altánky, prístrešky či preliezky pre deti, ale aj veľkých drevostavieb určených na trvalé bývanie. V dnešnom článku si vysvetlíme, aké zásadné rozdiely môžu byť v rôznych druhoch hranolov a ktoré si treba vybrať pre vašu konkrétnu potrebu,

Drevené hranoly – rozmer

Prvá vec, ktorá vás bude zaujímať pri výbere drevených hranolov, je ich rozmer. Ak hľadáte nosný drevený hranol, ktorý má v budúcnosti držať niekoľko ľahkých plotových latiek, bude vám pokojne stačiť hranol v rozmere 6×4 cm a v požadovanej dĺžke. Ak sa chystáte stavať altánok s rozmerom 5×5 metrov, základné hranoly, ktoré budú sedieť na betónových pätkách, môžu mať pokojne rozmer aj 12×12 cm. Vždy je lepšie stavbu radšej trochu predimenzovať a hrúbku hranola vyberať čo najväčšiu.

Najčastejšie rozmery drevených hranolov

Najčastejšie sa v stavebninách stretnete s drevenými hranolmi, ktoré majú hrúbku v milimetroch 50x50, 80x80, 100x100, 120x120, 150x150 a 200x200. Stretnúť sa môžete aj s označením v centimetroch, a teda 5x5, 8x8 a tak ďalej. Sušené drevené hranoly použiteľné na okamžitú stavbu majú, samozrejme, vyššiu cenu, ako čerstvo spracované drevo z píly, ktoré sa vám môže ešte pri postupnom sušení pokrútiť a popraskať.

Sterilizované drevo

Je veľmi dôležité, či kúpite česrtvo narezané, alebo vysušené, respektíve sterilizované drevo. Čerstvo narezané drevo sa môže ešte krútiť, praskať, bude z neho pravdepodobne vytekať živica a časom zmení svoju farbu aj tvar. To však neznamená, že je to zlá voľba. Nehodí sa však do interiérov, kde rozhodne nechcete, aby vám živica kvápala na koberec. Ak staviate kurník či dreváreň, takéto drevo vám dokonale poslúži. V opačnom prípade pýtajte vysušené/sterilizované drevo.

Certifikované stavebné drevo

Pri stavbe drevenej záhradnej chatky na náradie vám budú stačiť akékoľvek hranoly. Ak sa však rozhodnete stavať drevodom, dohliadnite si na to, či firma používa certifikované stavebné drevo. Spoznáte ho ľahko – každý jeden kus musí mať na sebe certifikačné značky. Ak ich nemá, zvážte výmenu dodávateľa.

Drevené trámy a ich cena

Pojem drevené trámy je synonymum a čechizmus, ktorý tiež označuje drevené hranoly. V našich podmienkach sa však používa najmä v súvislosti s drevenými hranolmi s naozaj nadrozmernou hrúbkou, napríklad 200x200 cm. Drevené „trámy“ sa najčastejšie používajú na stavbu a rekonštrukciu priznaných stropov vo vidieckych chalúpkach, dreveniciach a zruboch. Pôvodné drevené trámy z vidieckych domov sa v prípade dobrého stavu vykupujú za tisícky eur. Tieto stropné trámy sú okamžite rozpoznateľné vďaka veľmi tmavej farbe – v minulosti sa totiž natierali býčou krvou, ktorá slúžila ako dokonalý konzervant pred červotočmi a ďalšími škodcami.

Ako vybrať druh dreva?

Ak sa rozhodnete stavať drevodom, najpravdepodobnejšie si budete vyberať od dodávateľov dreva, ktorí majú v ponuke červený smrek. Ten je cenovo dostupný a na akékoľvek zo spomínaných stavieb je mimoriadne vhodný. Ak však chcete stavať niečo v kontakte so zemou, napríklad drevenú ohradu pre zvieratá, zvolte radšej agát. Aj ten však odporúčame natrieť gumoasflatom, ktorý ho ochráni pred vlhkosťou zo zeme.

Ako spojiť drevené hranoly?

Potrebujete spojiť drevené hranoly a nechcete ich len tak k sebe priskrutkovať samoreznou skrutkou? V zásade máte niekoľko možností:

  • Nosné drevené hranoly na stenu, ktorá nebude priznaná, ale bude ešte napríklad zakrytá sadrokartónom, môžete spojiť akokoľvek v súlade so stavebnými postupmi. 
  • Priznané hranoly môžete dokonale spojiť napríklad jednoduchým hrebeňovým spojom (rovnako sa spájajú aj KVH hranoly). Hranoly takto môžete spojiť aj vtedy, keď vzájomne zvierajú uhol 90 stupňov. Nadpájanie dĺžky je v domácich podmienkach príliš náročné. Do jedného hranola spravíte napríklad 4 zárezy, do druhého o jeden menej alebo viac a spojíte ich rovnako, ako by ste do seba zacvakali dva hrebene. Následne ich môžete ešte poistiť jednou alebo dvomi skrutkami.

Našli sme pre vás aj toto názorné video, na ktorom si môžete pozrieť 10 najčastejšie používaných spôsobov spájania drevených hranolov.

Radi vám poradíme s výberom

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom výberu dreva pre vašu stavbu, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poradíme alebo pošleme individuálnu cenovú ponuku na stavbu záhradnej chatky, dreveného oplotenia alebo iných záhradných drevených prvkov.

Súvisiace

J&J Profil