Blog

7 tipov pre krajšiu záhradu

7 tipov pre krajšiu záhradu – využite jeseň vo vlastný prospech

Či chceme alebo nie, leto sa pomaly končí a rovnako to dáva najavo aj naša príroda. Zafarbené listy nám síce pridávajú trochu práce, no čarokrásne zdobia našu záhradu. Čo všetko môžeme v záhrade na jeseň vylepšiť? 

Vegetačné obdobie 

Pomaly sa blíži čas, kedy môžeme strihať kríky, rezať stromy a vysádzať nové. Ak máte na záhrade strom, ktorý už neplní svoju funkciu alebo vám postupne robí viac škody ako úžitku, ukončite jeho púť a na jeho miesto nasaďte mladé stromčeky. Nezabudnite pekne upraviť všetky kríky, ktoré zdobia vašu záhradu, skalku, alebo okolie celého domu. 

Použitie jesenných materiálov a farieb 

Premýšľate, že na terase alebo v altánku vytvoríte novú výzdobu? Šišky, gaštany, ale aj sušené listy sa dokážu v rukách skúseného aranžéra premeniť na umelecké dielo, ktoré krásne ozdobí váš stôl na terase. Spoľahnúť sa môžete aj na ihličie. 

Ovocie nenechajte pre osy 

Hrozno aj jablká pomaly dozrievajú a vy sa môžete tešiť na mušt, burčiak, víno, ale i zbieranie ovocia do kvasu na výrobu kvalitného domáceho. Na zber ovocia si vyhraďte každý deň aspoň pár minút – vyhnete sa tak náletom rojov, ktoré sú nebezpečné a dokážu nám znepríjemniť pobyt na záhrade. 

Dajte altánkom nový lesk 

Altánky, terasy, ploty, drevený profil pod odkvapom. Všetky tieto komponenty potrebujú čas od času jemný dotyk brúsneho papiera a masáž od štetca. Keď drevo natriete na jeseň, bude vyzerať skvele a počas zimy nebude toľk otrpieť vplyvom vody a mrazu. 

Nezabudnite na strechu a odkvapový systém 

Kedy ste sa naposledy pozreli, v akom stave sú vaše odkvapové žľaby? Krátky pobyt na rebríku a jedna rukavica tento problém odstránia. Zabránite tak pretekaniu vody na nesprávnych miestach a môžete konečne zo strechy odstrániť konáre a listy, ktoré tam počas leta napadali. 

Wapka = verný pomocník 

Dlažba, betón, ale aj fasáda domu sa v určitých miesta zvyknú stať domovom pre mach. Ten pôsobí síce prírodne, no do peknej záhrady nepatrí. Silný tlak vody s ním však spraví krátky proces a vaša dlažba ostane ako nová. 

Myslite na ďalšiu sezónu 

Vykopte teplomilné rastliny a dajte ich do zimnej záhrady alebo do bytu včas. Zbránite tak ich umrznutiu a môžete sa z nich opäť tešiť aj o rok. 

Súvisiace

J&J Profil