Blog

Hľadáte obklad na stenu s imitáciou dreva? Takéto máte možnosti

Hľadáte obklad na stenu s imitáciou dreva? Takéto máte možnosti

Kresba dreva jednoznačne patrí medzi nadčasové dekory vo svete interiérového dizajnu – napríklad nábytku, ale aj obkladov stien. Nie vždy však ľudia hľadajú skutočné drevo, a to hneď z niekoľkých príčin, ktoré si preberieme nižšie. Aké máte teda možnosti v prípade, že hľadáte obklad na stenu, ktorý má vyzerať presne ako drevo, no nemá byť drevený? 

Obklad na stenu ako imitácia dreva

Imitácia dreva bude vždy len imitáciou. Nikdy nebude voňať ako drevo, ani nebude na dotyk príjemná ako dreva. Chápeme však, že niektorí ľudia si jednoducho v kúpeľni nevedia predstaviť nič iné, ako klasické „kachličky“. V skutočnosti aj do takejto miestnosti, v ktorej sú veľké výkyvy teplôt a vlhkosti, sa bežne montuje drevený obklad stien, stropov, a dokonca aj drevené podlahy. Je však dôležité, aby boli správne namontované aj s určitou vzduchovou medzerou, ale o tom zase až inokedy.

Keramický obklad

Keramický obklad nájdete v každých stavebninách alebo interiérovom štúdiu a najčastejšie sa používa na obklad stien v kúpeľni, v kuchyni, a ako podlahový obklad v podstate do celého domu. V ponuke bežne nájdete XY rôznych vzorov a farieb aj s celou paletou imitujúcou dekory dreva. Ide o najčastejšie vyhľadávanú a v podstate úplne bezúdržbovú alternatívu k drevenému obkladu.

Kamenný obklad

Ako vidíte aj na titulnej fotke tohto článku, aj obklad zo štiepaného kameňa sa robí v dekore, ktorý má pripomínať drevo. Niekto by mohol povedať, že ide o akýsi dosť zvláštny hybrid, kde kresba vyzerá ako drevená a štruktúra lomu medzi jednotlivými kusmi má stále pripomínať kameň. Avšak, proti gustu žiaden dišputát.

Laminátový obklad

Nielen plávajúce podlahy sa vyrábajú laminátové, v obchodoch nájdete aj laminátovú perodrážku určenú pre montáž na steny a stropy. Z nášho pohľadu však ide o najmenej atraktívny variant medzi všetkými imitáciami dreveného obkladu.

Kompozitný drevoplast

Drevoplastové dosky sú mnohým ľuďom známe najmä zo sveta terasových dosiek. Majú takmer všetky pozitívne vlastnosti čisto drevených dosiek a nevyžadujú v podstate žiadnu údržbu. Majú aj svoju nevýhodu – dutiny v samotnej štruktúre, kvôli ktorým najmä po dopade ťažšieho predmetu praskajú. Ak ich však chcete použiť ako drevený obklad na steny, ide o relatívne rozumnú voľbu – a to najmä do exteriéru. V interiéri však vždy zvíťazí len jeden obklad.

Skutočný drevený obklad

Iba jeden jediný materiál má rovnaké vlastnosti ako drevo – je ním drevo. Ak plánujete obložiť jednu alebo viacero stien a stropov v interiéri a vašim cieľom je drevený vzhľad, zahoďte všetky pokusy o hľadanie nejakej imitácie a vyberte si pravé drevo. Kresba je vždy neopakovateľná, vôňa pohlcujúca, na dotyk bude celá plocha príjemná, natrieť si ju môžete akoukoľvek preferovanou farbou a navyše má aj dobré termoizolačné vlastnosti.

Tatranský profil perodrážka

Medzi najpoužívanejší typ dreveného poklad patrí tatranský profil – perodrážka, či už vo vyhotovení priznaného spoja, classic alebo softline. 

Zrubový obklad

Nemenej obľúbený je aj zrubový obklad, ktorý sa montuje rovnako ako perodrážka, no svojim zaguľateným tvarom pripomína skutočné zrubové stavby.

J&J Profil