Blog

Hobľovanie dreva v domácich podmienkach: Na čo si dať pozor?

Hobľovanie dreva v domácich podmienkach: Na čo si dať pozor?

„Vezmeme si hoblík – pílku, zahráme sa ešte chvíľku.“ Hoblík bol kedysi súčasťou každej jednej domácej dielne, pivnice alebo garáže. Dnes by sme ho už márne hľadali dokonca aj v niektorých stolárskych dielňach, keďže drvivé množstvo nábytku sa vyrába z drevotriesky. Napriek tomu je hobľovanie, dokonca aj to ručné, neodmysliteľným procesom pri výrobe drevených prvkov, ktoré musia byť dokonale rovné a musia spolu „lícovať“. Na čo si však dať pozor pri hobľovaní v prípade, že sa oň pokúšate prvý raz?

Hobľovanie dreva

Hobľovanie dreva je v podstate vyhladenie nerovností, ktoré na drevených stavebných prvkoch (latách, hranoloch) vznikli pri ich vyrezaní z guľatiny. Surové stavebné rezivo je plné triesok, ktoré treba zraziť, ale aj hrboľov, ktoré vznikli pri odskoku píly. Hranol, ktorý má mať rozmer napríklad 120x120 mm, môže mať v skutočnosti na niektorých miestach napríklad 123x128. To môže byť spôsobené aj prítomnosťou takzvanej hrče, uzlu, respektíve suku na dreve (spevnené miesto, z ktorého vyrastal bočný konár alebo nejaký nádor). 

Nástroje na hobľovanie dreva

Na hobľovanie potrebujete v prvom rade hoblík, no pomôcť vám môže aj uholník či vodováha. Ak na hranol položíte vodováhu alebo po ňom prechádzate s uholníkom, a tie tam poskakujú či plávajú, sú na ňom nerovnosti. Ak chcete hranol použiť len ako stĺp, napríklad pri stavbe altánku, ani väčšie nerovnosti vám neurobia žiadne problémy. Avšak, pri stavbe drevodomu alebo inej stavbe, ktorá má byť naozaj uzavretá, môže nerovnosť spôsobiť, že sa dosky o seba doslova nebudú správne opierať, a tým pádom medzi nimi vzniknú medzery. Rovnako kvalitne musia byť ohobľované napríklad aj terasové dosky, s ktorými chceme docieliť rovinu a nezakopávať o nerovnosti. Drevo sa dá však hoblíkom upraviť tak, že keď k sebe priložíte dva hranoly, neprestrčíte medzi ne ani hárok papiera. 

Priestor na hobľovanie dreva

Na hobľovanie budete potrebovať dostatok priestoru a svetla. V dobrom počasí sa dá hobľovanie zvládnuť aj vonku. Drevený prvok si umiestnite napríklad na dve stavebné podpery. Dajte si však pozor, aby sa príliš dlhý hranol alebo lata neprehla, pretože pri hobľovaní by to znamenalo, že odstránite aj to, čo ste nechceli, alebo naopak s hoblíkom prejdete ponad hrboľ. Ak dáte podpery príliš ďaleko od seba, lata sa prehne v strede smerom nadol. Ak ich naopak dáte príliš blízko, konce ovisnú a stred ostane vypuknutý smerom dohora. Len málokto má doma 5-6 metrový stôl, či vôbec dielňu s takýmto rozmerom. Pri hobľovaní vzniká celkom dosť odpadu, no nepráši sa pri ňom, takže ho môžete pokojne vykonávať aj v garáži.

Techniky ručného hobľovania dreva

Hoblinky oddeľujeme z plôch dreva pomocou noža, ktorý je súčasťou hoblíku. Ten len veľmi jemne vyčnieva z tela hoblíka. Existujú rôzne šírky noža/hoblíka a niektoré hoblíky majú dokonca vymeniteľné nože. Drevo sa hobľuje pozdĺž vlákien, ale aj na čele hranolov. Kým hobľovanie pozdĺž vlákien je jednoduché a bezproblémové, pri hobľovaní čela sa drevo drolí a hlavne hrany sa ľahko štiepia. V tomto prípade hobľujeme vždy od kraja smerom k stredu. Na hoblík nikdy silno netlačíme, rovnako ako na pílu. Jednotlivé ťahy vedieme vedľa seba a priebežne si s vodováhou alebo uholník kontrolujeme celú dĺžku dosky, aby sme vedeli, kde nám zostávajú nerovnosti, a kde už hobľovať netreba, aby sme zase naopak nevytvorili jamu.

Profesionálne hobľovanie dreva

V odborných dielňach sa oveľa častejšie používajú elektrické hoblíky. Niekedy sa drevo namiesto hobľovanie aj brúsi – najprv s brúskou alebo papierom s vyššou zrnitosťou, neskôr s čo najjemnejšou pre dokonalé vyhladenie triesok. V stavebninách, ale aj u nás nájdete však už hobľované dosky a hranoly, ktoré netreba ďalej upravovať a sú vhodné na okamžité použitie. Stačí ich len natrieť bezfarebným lakom alebo preferovanou farebnou lazúrou či olejom.

J&J Profil