Blog

Strecha na altánok

Strechu na altánok vyberajte s rozumom

Rozhodli ste sa pre drevostavbu vo vašej záhrade a neviete, akú strechu naň vybrať? V dnešnom článku pre vás máme tri najobľúbenejšie alternatívy, ktorým dôverujú profesionálni stavitelia altánkov a domčekov. Pre ktorý sa rozhodnete vy?

Plech

Plechové krytiny s imitáciou škridle, šindlov, ale aj obyčajné vlnité plechy alebo falcované strešné krytiny. Dážď na plechovej streche pekne lupoce a dokáže vytvoriť krásnu romantickú atmosféru. Okrem toho sú takéto strechy lacné, ich montáž zvládnete doslova za pár minút a životnosť je naozaj dlhá hlavne pri strechách z jedného kusu plechov bez spojov. Na výber máte aj desiatky rôznych farebných prevedení. Výhodou plechových krytín je že je strecha aspoň čiastočne odvetraná nakoľko vzduch cirkuluje medzi latami a kontra-latami. Strecha sa tak neprehrieva ako pri asfaltovom šindli.

 

Škridla

Škridla je jednoznačne skvelým riešením pre zastrešenie akéhokoľvek prístrešku alebo aj suverénnej stavby. Svojim vlastnosťami a prijateľnou cenou sa aj v dnešnej dobe moderných strešných krytín používa zo všetkých úplne najviac. Jedinou nevýhodou v prípade altánku môže byť jej váha. Nie každý použije na konštrukciu altánku pevné a hrubé hrady a krovy. Váha škridle môže nestabilný altánok tak zaťažiť, že sa jedného dňa zrúti. Pri pevných altánkoch sa tohto scenára báť nemusíte.

 

Šindel

Pravdepodobne najjednoduchšia a najlacnejšia alternatíva je jednoznačne zaradená v našom rebríčku. Nízka váha, jednoduchá montáž a vzhľad perníkovej chalúpky robí z šindlu veľmi obľúbenú strešnú krytinu používanú na zastrešenie malých stavieb, akými sú napríklad altánky, záhradné domčeky alebo garáže. Šindel má aj nevýhody a hlavne neodvetranie strechy pokiaľ by nebolo dvojité debnenie strechy a riziko podmoknutia a následné premrznutie šindľa v zimnom období.

 

Rady a typy

Ak sa rozhodnete pre Asfaltový šindel alebo plech určite uprednostnite oplechovanie strechy záveternými lištami a rýnnovými pásmi, niektorý výrobcovia drevených domčekov a altánkov používajú drevené lišty ktoré časom prehnijú a následne nespĺňajú svoju funkciu.

Rovnako každá stavba by mala mať rýny a zvody aby stekajúca voda po streche nešpliechala na steny drevostavby.

 

Bonus na záver

Ak sa rozhodnete pre stavbu altánku v retro vidieckom štýle, môžete použiť aj drevenú strechu. Tú môžeme dnes nájsť už len v skanzenoch a dvoroch ľudového remesla. Každý jeden kus krytiny bol ručne vyrábaný a na niektorých domoch slúžia už stovky rokov. Možno práve tento typ krytiny bude mať pre vás tú správnu energiu pre záhradnú chatku.

Súvisiace

J&J Profil