Blog

Tatranský profil a perodrážka

Tatranský profil a perodrážka: Aký je medzi nimi rozdiel?

V poslednej dobe je trh plný rôznych druhov drevených obkladov. Tatranský profil, zrubový obklad, perodrážka, Tatranský profil – perodrážka a rôzne iné názvy môžu nezasväteného človeka trochu zmiasť. Dnes by sme vám radi priblížili, čo tieto termíny znamenajú a ako sa medzi nimi vyznať

Tatranský profil

Tento názov pod seba zjednocuje veľkú skupinu interiérových aj exteriérových drevených obkladov. Ak vás zaujíma, ako vznikol tento názov, pravdu sa dozviete len ťažko, keďže výklady sa dosť líšia. Najpravdepodobnejšie však je, že pomenovanie tatranský profilodkazuje práve na typické slovenské drevenice, ktoré sa najviac vyskytovali práve pod Tatrami.

 

Perodrážka

Perodrážka nie je žiadny špeciálny druh obkladu. Ide o moderný a jednoduchý spôsob spájania jednotlivých obkladových dosiek. Na titulnej fotografii môžete vidieť niekoľko perodrážkových dosiek, ktoré majú na ľavej strane pero a na pravej drážku. Tieto so seba zapadajú tak, ako to vidíte na nasledujúcej fotografii.

 

Pero a drážka na jednotlivých kusoch do seba zapadnú

 

Zrubový obklad

Zrubový obklad je špeciálny typ dreveného obkladu, ktorý imituje guľatinu a vytvára dojem zrubu. Spája sa rovnakým spôsobom ako klasický tatranský profil – a to perodrážkou. V našej ponuke nájdete zrubový obklad z rôznych druhov dreva. Je len na vás, ktorá kresba sa vám zapáči najviac.

 

Montážne pliešky

Aby sme si nenechali všetky tajomstvá pre seba, prezradíme vám aj to, ako sa jednotlivé dosky pribíjajú o povrch. Slúžia na to takzvané montážne pliešky, ktoré sa pribíjajú medzi jednotlivými doskami a držia ich tak na stene. Spomínaná perodrážka sa zase postará, aby sa jednotlivé dosky medzi sebou nehýbali.

 

Neváhajte nás kontaktovať

Nami ponúkané drevené obklady dodávame v rôznych rozmeroch a hrúbkach, a samozrejme, pre interiér aj exteriér. Radi vám poradíme s výberom správneho dreveného obkladu pre váš domov, ktorý akýkoľvek priestor premení na útulnú tatranskú drevenicu. Neváhajte nás, prosím, kedykoľvek kontaktovať.

Súvisiace

J&J Profil