Blog

záhradná chatka

5 krokov, ako si postaviť záhradnú chatku

Chystáte sa využiť nadchádzajúcu jar na vybudovanie záhradnej chatky? Či už bude táto stavba na vašej záhrade plniť hlavnú alebo len doplnkovú funkciu, pri stavbe musíte myslieť na množstvo dôležitých vecí. Ak ešte s podobnou stavbou svojpomocne nemáte skúsenosti, radi vám poskytneme niekoľko užitočných tipov.

Dobrý plán

Základom každej úspešnej stavby je dobrý plán. Bez dobrého plánu sa vám počas stavby vynorí XY problémov. Okrem výberu miesta, pôdorysu, nákresu, rozloženia okien a iných detailov venujte pozornosť aj celkovému množstvo materiálu, ktorý budete potrebovať. Ešte pred samotným začiatkom stavby vašej záhradnej chatky tak budete vedieť, koľko vás to celé vyjde.

 

Dvakrát meraj

Pri práci s drevom toto pravidlo platí dvojnásobne. Ak sa rozhodnete kúpiť si takzvaný „polotovar“, teda vystavenú záhradnú chatku v demonte, nemusíte v podstate nič rezať. Ak však chcete celý návrh a realizáciu spraviť svojpomocne, každú jednu drevenú dosku budete musieť upraviť na požadovaný rozmer.

 

Na čo nezabudnúť

Možno si chcete postaviť záhradnú chatku len na to, aby ste mali kde uschovať fúrik, motyku a trochu stavebného materiálu. Aj v takomto prípade je však nutné myslieť na to, že v chatke v budúcnosti oceníte minimálne možnosť rozsvietiť svetlo. Ak má chatka slúžiť na dočasné bývanie, nezabudnite pripraviť aj rozvody vody, elektriny, odpady, a samozrejme, aj nejaký ten vykurovací zdroj.

 

Výber materiálov

Pri výbere materiálov sa poraďte s odborníkom. Ak neviete, čo znamená napríklad termín kefované drevo, nazrite do nášho slovníku pojmov. Rôzne dreviny majú vlastnosti, ktoré stolári poznajú a pomôžu vám vybrať typ, ktorý vám bude spoľahlivo slúžiť celé roky.Nezabúdajte, že drevo je živý materiál, ktorý vyžaduje určitú starostlivosť.

 

Realizácia

Ak máte všetko pripravené (vrátane stavebného povolenia 🙂 ), môžete pristúpiť k realizácii vášho sna. Ak sa však na takúto svojpomocnú stavbu necítite, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať. Radi vám pomôžeme pri projektovaní aj realizácii vašej vysnívanej záhradnej chatky.

Súvisiace

J&J Profil