Blog

sušenie dreva

Ako dlho sa suší drevo?

Sušenie dreva, či už stavebného reziva alebo toho palivového, je mimoriadne podstatná téma, ktorá by sa mala dostať do širšieho povedomia laickej verejnosti. Percentuálny obsah vody v stavebnom dreve dokáže výrazne ovplyvniť kvalitu vašej drevostavby alebo záhradnej stavby. Správne vysušenie palivového dreva má zase vplyv na to, koľko energie dokážete vytiahnuť z dreva pri kúrení, ale aj na to, ako dlho vám budú bez problémov slúžiť kachle, krb, dymovod alebo komín.

Ako sa suší drevo?

Stavebné drevo (rezivo) sa primárne suší na vzduchu. Pri nákupe stavebného dreva si vždy overte u dodávateľa, či drevo predáva už vysušené alebo surové. Pri sušení dreva totiž môže dochádzať k jeho praskaniu a krúteniu. Ak ho v domácich podmienkach vysušíte nesprávne, môže sa vám celá dodávka znehodnotiť. Drevo sa podľa hrúbky jednotlivých kusov ale aj typu dreva (mäkké alebo tvrdé dreviny) suší v ráde týždňov až mesiacov. V niektorých prípadoch môže sušenie dreva trvať aj niekoľko rokov. Na záhradné (prevetrávané) stavby, ako sú napríklad záhradné chatky, sa používa drevo aj s vyššou vlhkosťou (okolo 20%). Na výrobu nábytkov alebo nosných prvkov sa používa drevo s čo najnižšou vlhkosťou.

Sterilizácia dreva

Na urýchlenie, respektíve náhradu sušenia dreva na vzduchu sa používajú mikrovlnné sterilizačné prístroje. Tie dokážu vysušiť drevo v trvaní niekoľkých hodín. Sterilizácia dreva má navyše aj druhý efekt. Ničí škodcov, plesne a huby, ktoré sa môžu v dreve vyskytovať. Dobre sterilizované drevo je také, v ktorom sa dosiahne teplota 56 stupňov v strede každého kusu reziva na 3 až 4 desiatky minút.

Ako dlho sa suší palivové drevo?

Sušenie palivového dreva je hotová veda. Čerstvé drevo môže mať v závislosti od typu dreviny počiatočnú vlhkosť 50 až 60 %, čo znamená, že viac ako polovica hmotnosti dreva je vlastne voda. Ak by ste takéto drevo hodili do krbu, bude vám len tlieť a dymiť, nevyužijete celú jeho energiu a hlavne zanášate komín nebezpečným dechtom. Môžete si tak nielen poškodiť kachle a komín, ale aj spôsobiť požiar. Drevo by sa malo v ideálnom prípade dokopy sušiť až 3 celé roky. Prvý rok v celých dĺžkach vystavené snehu, dažďu a slnku. Druhý rok narezané a nakálané na polienka znova na daždi, ktorý zmyje prípadné triesloviny a pomáha odvodu živice. Prekálané drevo sa navyše vysuší lepšie, pretože má vlhkosť možnosť unikať von kratšou cestou priamo od stredu. Posledný rok by sa mali nakálané polienky sušiť pod strechou, kde na ne neprší a sú poriadne prevetrávané. Kúriť by ste mali s drevom, ktoré má v ideálnom prípade menej ako 20-percentnú vlhkosť.

Súvisiace

J&J Profil