Blog

sauna z dreva

Vlastná sauna u vás doma: Ako si vybrať drevo?

Patríte medzi ľudí, ktorí milujú wellness? Návšteva verejných wellness centier je najmä v súčasnej situácii komplikovaná a málokto si dokáže užiť pravidelnú návštevu wellness s vedomím, že bude musieť ešte napríklad šoférovať domov. Nebolo by lepšie mať vlastný wellness v pohodlí domova? Dnes sa pozrieme na to, čo všetko obnáša stavba vlastnej sauny.

Domáca sauna z dreva

Domáci wellness by sa nemal zaobísť minimálne bez poriadne veľkej vane (v ideálnom prípade aj bazénu či horúcej drevenej kade). Audiosystém pre relaxačnú hudbu, vonné sviečky, či lehátko na oddych sú už len príjemné doplnky. V pravom wellnesse by však rozhodne nemala chýbať ani sauna. V dnešnej dobe sú vo veľkej obľube aj jednoosobové infrasauny, ktoré sa zmestia dokonca aj do menšieho bytu. Ďalšou možnosťou je objednať si stavbu sauny profesionálnou firmou. My sa však dnes zameráme na stavbu sauny svojpomocne.

Stavba sauny svojpomocne

Saunu si môžete postaviť dvomi spôsobmi. Prvým je nakúpiť si surový materiál na celú konštrukciu, dvere a lavičky a postaviť si saunu presne podľa svojich predstáv. Do toho by sa však mali púšťať len ľudia s aspoň nejakými predchádzajúcimi skúsenosťami s prácou s drevom, ako je napríklad stavbu altánku a podobne. Druhou možnosťou je kúpiť hotový set, akési puzzle, podľa ktorých si saunu postavíte úplne sami a nebude vám k tomu nič chýbať.

Aké drevo do sauny?

Pri stavbe sauny sa používajú rôzne druhy dreva. Medzi najobľúbenejšie patria ihličnany. Najčastejšie si ľudia vyberajú severský alebo červený smrek. Drevo na stavbu by malo spĺňať aj rozličné parametre, ako sú % vlhkosti a podobne. Často sa chemicky alebo inak upravuje, aby vydržalo obrovské zmeny teplôt a ďalšie vysušovanie.

Kúri sa v saune s drevom?

Nie, v saunách sa v súčasnosti používajú špeciálne elektrické pece s horúcimi kameňmi, prípadne aj horúce uhlie. Elektrické vykurovanie sauny patrí medzi najbezpečnejšie, no ak sa aj rozhodnete pre svojpomocnú stavbu sauny, výber pece rozhodne nepodceňujte. Nesnažte sa vymyslieť vlastný spôsob vykurovania v saune, môže to skončiť požiarom. Sauna musí spĺňať bezpečnostné a technické parametre, nesmie sa dať uzavrieť (najlepšie dvere sú posuvné alebo „lietačky“ bez akéhokoľvek systému zamykania) a na škodu nie je ani bezpečnostný časovač, kedy sa sauna sama vypne v prípade, že by v nej niekto odpadol.

Bezpečnosť je prvoradá

Pri stavbe sauny sa teda musíte v prvom rade zamerať na bezpečnosť osôb, ktoré ju majú využívať. Pri interiérovej saune by ste okrem vlastného života mohli ohroziť aj celú nehnuteľnosť. Samostatne stojace sauny na záhrade musia zase odolávať poveternostným vplyvom a treba ich minimálne ohlásiť ako drobnú stavbu. Pred začiatkom takéhoto projektu odporúčame, aby ste sa poradili s odborníkom, ktorý má so stavbou sauny skúsenosti.

Súvisiace

J&J Profil