Blog

Čo s plesňou alebo drevokaznými hubami na dreve?

Čo s plesňou alebo drevokaznými hubami na dreve?

Aj napriek tomu, že drevo je jeden z najlepších dostupných stavebných materiálov, jedna vec mu predsa len pri dlhodobom pôsobení nerobí dobre. Samozrejme, je to vlhkosť. S výnimkou agátového dreva je vlhkosť doslova postrachom všetkých drevených konštrukcií od záhradných stavieb, ako sú altánky, chatky či ploty, až po drevodomy. Pôsobením vlhkosti sa totiž skôr či neskôr vyskytne na dreve problém v podobe plesne alebo drevokazných húb. Čo robiť v prípade, ak ste takýto problém objavili?

Najlepším ochranným prostriedkom je prevencia

Stavebné prvky z dreva musia byť v ideálnom prípade stále suché, prípadne aspoň dobre vetrané. Pri každej stavbe či prvku preto postupujeme individuálne. Môžu vám terasové dosky zmoknúť? Samozrejme, napríklad dosky z červeného smreku, ktoré sú navyše ošetrené kvalitným olejom na drevo alebo lazúrou prežijú pri správnej starostlivosti desiatky rokov aj pri pôsobení UV žiarenia zo slnka, dažďa či snehu. Dôležité však je, aby boli správne namontované. Musia mať medzi sebou dostatočné medzery a pod nimi musí vzniknúť vzduchová kapsa s prúdením vzduchu, aby mala voda kam odtekať a aby mohli po každom daždi vyschnúť. Napriek tomu sa však na nich môže v chladnejšom počasí vyzrážať zo spodnej strany voda, ktorá tam môže zostať aj niekoľko mesiacov a spôsobí problém. Všetky drevené konštrukcie teda pravidelne kontrolujte a prípadný zdroj vlhkosti včas eliminujte.

Pleseň na dreve

Pleseň môže vzniknúť na akomkoľvek dreve (ale aj inom povrchu) v podstate už po niekoľkých hodinách sústavného pôsobenia vlhkosti. Pri správnej teplote sa spóry vo vzduchu usadia na vlhkom povrchu a začnú sa rozširovať a bujnieť. Plesní sa netreba až tak báť. Môžu síce u obyvateľov v dome vyvolať alergie, no dokážete ich ľahko odstrániť. Stačí použiť obyčajné SAVO v spreji a následne priestor dobre vyvetrať. Problémové miesto nechajte prirodzene vysušiť a zabráňte tomu, aby sa tam v budúcnosti zrážala vlhkosť ako na rosnom bode.

Drevokazné huby na dreve

Drevokazné huby na dreve sú oveľa väčší, avšak aj menej častý problém. Nevzniknú samé od seba, musia byť na drevo doslova zavlečené (napríklad vzduchom či dotykom), alebo musí byť drevo už vopred infikované. Poznáme drevokazné huby ako Čiaška kompostová, Trúdnikovček radový, Čechračka pivničná, Trámovka jedľová, Trámovka plotová, Húževnatec šupinatý, Chrastavka pivničná či Pórnatka Vaillantová. Každá rastie na inom dreve a v iných podmienkach. V tropických oblastiach sa rozširujú aj špeciálne druhy agresívnych drevokazných húb, ktoré dokážu drevo zožrať doslova za niekoľko dní. U nás ide najmä o estetický a zdravotný problém, avšak aj tieto huby postupne narúšajú pevnosť dreva, a teda aj statiku stavby.

Ako odstrániť drevokazné huby?

Drevo napadnuté drevokaznou hubou sa odporúča zlikvidovať, a ideálne aj všetky ostatné drevené prvky v okolí jedného metra. Niektoré druhy drevokazných húb dokážu prerásť aj do omietky či muriva. Tie by sa mali tiež odstrániť (napríklad v prípade, keď je hubou napadnutý okenný rám) a celé okolie ošetriť fungicídmi. Drevo napadnuté drevokaznou hubou je potrebné spáliť, ideálne však vonku. Pri manipulácii s ním sa snažte nekontaminovať ďalšie drevo v okolí. 

Ako ochrániť drevo pred plesňou či drevokaznými hubami?

Správny postup pri manipulácii a údržbe dreva je len jeden. Drevo vždy kupujte len od overených zdrojov, ideálne by malo ísť o stavebné drevo s certifikátom. Takéto drevo je sušené, často dokonca aj sterilizované a správne skladované. Drevené prvky vždy riadne odizolujte od zemskej vlhkosti (pomocou pätiek a izolácie) ale aj od zdrojov vody (najmä v drevodomoch dokáže netesniaca hadička na kohútiku časom spôsobiť katastrofu). Vonkajšie drevené prvky, ktoré budú vlhkosti vystavené, potrebujú mať možnosť vyschnúť. Všetky drevené prvky odporúčame pred použitím ošetriť fungicídnym prípravkom. Ak si však vyberiete olej, lazúru alebo bezfarebný lak na drevo z našej ponuky, nemusíte drevo predtým špeciálne ošetrovať – obsahujú totiž biocídy a chránia drevo proti plesni, zamodraniu, hnilobe a riasam.

J&J Profil