Blog

Farba na drevo

Nátery na drevo a farba na drevo

Drevo je odolný a trvácny materiál, ktorý však na rozdiel od hliníku, ušľachtilej oceli alebo betónu vyžaduje aj jemnú dávku našej pozornosti a pravidelnej starostlivosti. V interiéri vám drevo vydrží doslova stovky rokov aj bez akejkoľvek úpravy. Drevené konštrukcie v exteriéri sú však denne vystavené napospas UV žiareniu, zmenám teplôt, dažďu a škodcom. Správnym náterom však dokážeme drevo pred týmito činiteľmi úspešne ochrániť.

Nátery na drevo – výber

Medzi najčastejšie používaný náter s ochrannou funkciou na drevo bývajú lazúry. Existujú rôzne druhy lazúr, založené na olejovej bázi, gélové lazúry a ďalšie iné. Najväčší rozdiel je v ich mierne odlišnej aplikácii, dobe schnutia či konzistencii. Všetky však majú rovnakú úlohu – ochrániť drevo tenkou či hrubšou vrstvou pred pôsobením spomínaných negatívnych vplyvov okolitého prostredia.

 

Nemecké farby Remmers

 

Farba na drevo

Množstvo ľudí pri výbere náteru na drevo rieši najmä jeho farbu. Toto je však nesprávny prístup. Produkty, ktoré sú vyslovene pomenované ako farba na drevo často nemajú ochrannú funkciu a sú určené len na zmenu farby dreva v interiéri. Pri výbere vysnívanej farby si všímajte najmä jej vlastnosti uvedené na obale – či je vodeodolná, či chráni drevo pred UV žiarením a podobne. Všetky lazúry, oleje, gély a ďalšie produkty určené pre natieranie dreva sa rovnako predávajú v stovkách atraktívnych odtieňov. 

 

Oleje na drevo

Medzi najobľúbenejšie riešenie, ktoré zabezpečí dlhú životnosť dreva už po prvom nátere, patrí použitie oleja na drevo. Olej sa nasiakne do dreva, čím ho doslova zakonzervuje, nepustí doň vodu ani škodcov a výrazne predĺži jeho životnosť. Na pochôdzne plochy, zábradlia a iné plochy, ktorý sa dotýkate, používajte len kvalitný certifikovaný olej na drevo. Nosné konštrukcie však niektorí majstri zvyknú natierať napríklad aj zbytkom motorového, jedlého či iného oleja.

 

Kvalitné farby na drevo

 

Súvisiace

J&J Profil