Blog

Drevený záhradný plot

Drevený záhradný plot ako funkčný doplnok v každej záhrade

Drevený záhradný plot ako vystrihnutý z amerického filmu, ktorý zachytáva nejaké pokojné predmestie, je snom mnohých majiteľov rodinných domov alebo záhrad. Premeňte tento sen na skutočnosť. Či už sa vám páčia ploty prírodné hnedé alebo napríklad biele, výsledok bude určite každý deň tešiť vaše oko pri pohľade z okna alebo pri prechádzke či práci v záhradke.

Záhradný plot ako dekorácia

Plotové latky s výškou nepresahujúcou jeden meter sú skvelou voľbou na dekoráciu záhrady. Môžete nimi opticky predeliť jednotlivé časti vašej záhrady – altánok, ovocný sad, zeleninovú záhradu, dekoračnú záhradu, skalku, a vytvoriť tak akési zóny, medzi ktorými sa dá ľahko chodiť. Nízky drevený plot vyzerá skvele aj pri hranici pozemku, ktorý je oplotený obyčajným pletivom alebo živým plotom.

 

Funkčný plot

Funkčný drevený plot by mal byť vyrobený z masívnejšieho dreva – mal by mať ideálne betónový základ, v ktorom sú zapustené oceľové stojky. Následne sa môže konštrukcia vytvoriť z dreva. Ak trváte na drevenom základe a drevených stojkách, odporúčame použiť agátové koly, ktoré sa dodatočne natrú gumoasfaltom, vďaka čomu by ani v zemi nemali hniť a mali by vás prežiť. Pri agáte však rátajte s vyššou cenou za materiál.

 

Prečo práve drevený plot?

Drevený plot vyzerá skvele všade – na vidieku aj v mestskej záhrade. V dekoratívno kútiku, ale aj v zeleninovej záhrade. Perfektne vyzerá na terase, v altánku, ale aj na ranči ako ohrada pre kone. Ak je drevo správne ošetrené, vydrží vám aj vonku na slnku a daždi desiatky rokov. Dôležitý je aj výber materiálu, keďže niektoré druhy dreva sú do exteriéru vhodnejšie ako iné.

 

Kombinácia dreva a iných materiálov

Drevený plot môžete mať aj na spomínaných betónových a oceľových základoch. Existuje však aj ďalšia forma, ktorá vyzerá skvele. Betónový múr s výškou jeden meter vybudovaný z okrasných debnianich tvárnic, ktorý má každé 2 metre svojej dĺžky stĺpiky vytiahnuté do výšky dvoch metrov. Tieto okná, ktoré medzi stĺpikmi vzniknú, sa dajú vyplniť zváraným pletivom, hliníkovými panelmi, ale aj drevenými doskami. Drevo v kombinácii s betónom vyzerá naozaj skvele.

 

Radi vám poradíme

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom záhradných plotov, pokojne nás kontaktujte. Poradíme vám, z akého materiálu vybrať exteriérové prvky do vašej záhrady, čomu sa vyhnúť, a radi vám pripravíme aj ponuku na realizáciu dreveného plotu vo vaše záhrade. Čakáme na vašu správu.

Súvisiace

J&J Profil