Blog

Parkety

Parkety - drevená podlaha, ktorá nezostarne

Drevené parkety patria medzi mimoriadne obľúbenú formu riešenia interiérových podláh. Sú krásne, pri správnej starostlivosti vás prežijú a celý interiér vďaka nim získa hrejivý nádych. Pre koho sú parkety vhodné a aká je ich jediná nevýhoda?

Parkety v minulosti a dnes

Parkety tvoria dôležitú súčasť niektorých historických budov desiatky až stovky rokov. Podobne, ako iné drevené konštrukcie vo svete,dokážu naozaj prežiť storočia v prípade, že sú riadne ošetrené a nepodliehajú hnilobe. Drevené trámy, podlahy, ale aj nábytok v hradoch, zámkoch či kostoloch majú často vek, ktorý sa nepočíta v rokoch, ale v storočiach. 

 

Máte doma parkety?

Ak máte v dome alebo byte parkety staré niekoľko desiatok rokov, rozhodne ich nevymieňajte. V prípade, že sú zdravé (nepodliehajú napríklad zemskej vlhkosti kvôli zle odizolovanej základovej doske), dajú sa parkety rozobrať, prebrúsiť, nalakovať a uložiť na novo. Staršie parkety často vytvárajú rôzne medzery tým, ako sa drevo časom krúti. Práve preto sa vo väčšine prípadov renovácií podlaha kompletne rozoberie a zloží na novo.

 

Nové parkety

Ak parkety nemáte a chcete, je možné ich namontovať aj v vašom dome alebo byte. Je však nevyhnutné myslieť na pár vec. Parkety sú vyššie než dlažba, plávajúca podlaha, linoleum alebo koberce. Často tomu treba prispôsobiť výšku zárubní a prahov dverí, čo môže znamenať oveľa rozsiahlejšiu rekonštrukciu priestorov, než akú ste čakali.

 

Výhody drevených parkiet

Drevo je materiál so skvelými tepelno-izolačným vlastnosťami. Parkety sú tak skvelým riešením napríklad v prízemných bytoch v bytových domoch, pod ktorými sa nachádzajú nevykurované pivnice. Sú príjemné na dotyk a nikdy nie sú nepríjemne studené. Parkety však majú aj jednu nevýhodu. Nie sú vhodné do domov a bytov s podlahovým kúrením, nakoľko by teplo vychádzajúce z kúrenia odizolovali a neprepustili do miestnosti.

 

Ako si vybrať parkety?

S výberom parkiet vám radi pomôžeme. Neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať, radi odpovieme na vaše otázky, pripravíme vám cenovú ponuku a predstavíme najlepšiu formu realizácie nových drevených podláh vo vašom byte alebo dome. Pomôžeme vám aj pri kefovaní/kartáčovaní dreva, ktoré tak získa výnimočný rustikálny vzhľad.

Súvisiace

J&J Profil