Blog

Záhradná chatka

Záhradné altánky a drevené altánky

Absenciu záhradnej terasy pri vašom dome môžete vyriešiť aj vybudovaním záhradného altánku priamo na záhrade. Samostatne stojaci altánok sa môže stať obľúbeným miestom pre posedenie s rodinou a priateľmi, kde ste stále pod ochranou pevnej strechy a dážď alebo ostré letné Slnko vaše posedenie rozhodne nepokazia. Čo všetko by ste mali vedieť predtým, než sa rozhodnete pre stavbu záhradného altánku? 

Záhradný altánok aj pre menší pozemok

Nie je pravda, že záhradné altánky sú určené na oddych vo väčšej vzdialenosti od domu v rozľahlých záhradách. Altánok vám môže robiť radosť aj vtedy, keď je od hlavnej stavby (rodinného domu či chaty) vzdialený aj menej ako 10 metrov. V takomto prípade oceníte najmä fakt, že pre chladené nápoje alebo naopak horúcu kávu či čaj nemusíte chodiť tak ďaleko. Jedinou podmienkou, ktorú musí altánok splniť, aby sa mohol nazývať altánkom, je jeho oddelenie od domu. O vzdialenosti rozhodnete vy sami podľa svojich preferencií.

 

Prečo práve drevený altánok?

Pri stavbe altánku budete pravdepodobne hľadať inšpiráciu na internete. Z akého materiálu je postavená väčšina altánkov? Samozrejme, je to prírodné voňavé a hrejivé drevo, vďaka ktorému je čas strávený v altánku ešte príjemnejší. Pri stavbe pergoly na vašej terase sa môžete rozhodnúť aj pre rôzne hliníkové konštrukcie a zastrešenie z priehľadných materiálov, vďaka ktorým sa vám do obývačky stále bude dostávať dostatok svetla. Altánok v záhrade by mal byť však drevený a najlepšie vyzerá so šindľovou strechou. Základ altánku môže byť betónová platňa, betónové pätky, ale aj štrkové lôžko. Ako podlaha môžu skvele poslúžiť terasové dosky.

 

Záhradné stavby bez povolenia

V prípade, že má altánok menej ako 25 metrov štvorcových, nie je pevne spojený so zemou a nemá elektrickú a vodnú prípojku či nie je napojený na odvod odpadových vôd, na jeho stavbu nepotrebujete stavebné povolenie. Pred jeho stavbou sa však informujte u zhotoviteľa či priamo na príslušnom stavebnom úrade, kde vám túto informáciu potvrdia vzhľadom na podobu vami zamýšľaného altánku.

Súvisiace

J&J Profil