Blog

Agátové drevo

Agátové drevo v záhrade prežije aj vaše vnúčence

Agátové drevo má na Slovensku aj vo svete už stovky rokov vynikajúcu povesť. Vďaka svojim mimoriadnym vlastnostiam sa dokonca aj bez akejkoľvek úpravy používa v exteriéroch na rôzne záhradné stavby, ktoré sú celoročne v kontakte so zemou, vlhkosťou, ale dokonca aj tečúcou vodou. Čím je toto drevo také výnimočné?

Agát

Agát biely, lat. Robinia pseudoacacia, je nepôvodná drevina, ktorú však ľahko nájdeme aj v lesoch na celom území Slovenska. Agátové listy by ste si len ťažko pomýlili s iným stromom a tento fakt má aj svoje opodstatnenie. Všetky časti tejto dreviny (kôra, korene, listy, kvety) sú jedovaté a po konzumácii dokážu aj u človeka spôsobiť smrteľnú otravu. Napriek tomu má agát v staviteľstve obrovský význam.

Agátové drevo

Agátové drevo je mimoriadne odolné a tvrdé. Agát nájdete bežne rásť aj pri korytách potokov a riek, čo trochu nedáva zmysel, keďže vo vlhkých pôdach nájdeme najčastejšie veľmi mäkké dreviny. Agátové drevo je v podstate najtvrdšie drevo, aké sa v našich končinách dá zohnať a ani pôsobenie tečúcej vody ho nedonúti začať hniť – a to ani po rokoch.

Kde sa agát používa?

Vďaka spomínaným vlastnostiam sa agátové drevo používa aj bez akejkoľvek ochrany na zakladanie stavieb – dokonca aj vo vode – agátové koly tak nájdeme ako hlavný konštrukčný prvok ohrád pre zvieratá, ale aj drevených mól, záhradných stavieb, ako sú chatky, altánky a domčeky. Agátové drevo je však mimoriadne drahé a za jeho trvácnosť si priplatíte pokojne aj trojnásobok oproti iným druhom dreva. Čo sa týka životnosti, prekoná ich pokojne aj 5-násobne. 

Alternatívy k agátovému drevu

Agátové drevo má aj svojich konkurentov – napríklad dub, buk alebo hrab, ktoré sú pri správnom ošetrení rovnako dobré, avšak oveľa lacnejšie. Pri zakladaní stavieb na drevené koly do zeme sa používa Špeciálny gumoasfaltový náter, ktorý drevo totálne odizoluje od vlhkosti a predĺži tak jeho životnosť. Vlhkosť spolu s UV žiarením však na drevo stále pôsobia z vrchu a drevené koly tak postupne degradujú. Pri agáte sa degradácie báť nemusíte.

Kvalitné a odolné drevo pre váš dom a záhradu

V mnohých prípadoch je rozumnejšie použiť na zakladanie záhradných stavieb klasické betónové pätky v kombinácii s oceľovými konštrukčnými prvkami a drevenú konštrukciu položiť aspoň pár centimetrov nad terén, vďaka čomu bude dostatočne prevetrávaná a nebude v priamom kontakte so zemskou vlhkosťou. Pri správnom navrhnutí záhradnej stavby vám aj stavby zo smreku či borovice vydržia desiatky rokov.

Súvisiace

J&J Profil